Laagfrequent geluid

Per 1 jan 2012 heeft Denemarken nieuwe normen voor laagfrequent geluid windturbines. Deze nieuwe regelgeving is tot stand gekomen omdat er vanuit de maatschappij steeds meer mensen/omwonenden van windturbines ernstige overlast ondervonden.

De Deense universiteit van Aalborg (faculteit Acoustics) heeft een belangrijke rol gespeeld bij het tot stand komen van deze nieuwe regelgeving. De Deense overheid heeft de aanbevelingen van Prof H. Moller slechts ten dele opgevolgd. Daarmee bagataliseerd de Deense minister de feitelijke problemen die worden veroorzaakt door laag frequent geluid van windturbines.

Deense minister bagataliseerd LFQ geluid windturbines (EN)Contouren LFQ

In opdracht van de gemeente Maastricht heeft deze Universiteit (onder leiding van het expertteam van Prof H. Moller) een second opinion uitgevoerd voor wat betreft een nieuw op te richten windturbine park bij Maastricht. De conclusie is dat het windturbine park, dat overigens wel aan de Nederlandse norm voldoet, ernstig tekort schiet als het gaat om de bescherming van omwonenden. Zowel de laagfrequent geluid aspecten als de Lden norm worden door deze wetenschappers bekritiseerd. Op basis van deze conclusies was de projectontwikkelaar ook niet bereid om hiervoor een verantwoordelijkheid overeenkomst te tekenen (anferieure overeenkomst)

Rapport Moller Second Opinion NL

 

Deel deze informatie!Tweet about this on Twitter0Email this to someoneShare on Google+0