Overslaan en naar de inhoud gaan

De machteloosheid van toen, en er lijkt niets veranderd!

door Inhoudsbeheer11

De machteloosheid van toen, en er lijkt niets veranderd!

 

Blog 4 * 18 september 2014 

 

“Noodzaak betrekken en compenseren van omwonenden bij windenergie”

 

Ik las in een lokaal krantje over het bestaan van NLVOW. Een erg goed initiatief voor mensen die ongewild betrokken raken bij de plaatsing van windturbines in hun leefomgeving. Ons is het ook overkomen, al in de late jaren negentig van de vorige eeuw. Het windturbinepark “Clothildis” werd toen door Wind Energie Ontwikkelings Maatschappij (WEOM) bij Strijensas gebouwd, en in 2001 in gebruik genomen.
Waar wij erg veel last van hebben ondervonden en waarover ik bijna nooit iets lees, is het bouwverkeer dat nodig is voor de realisering van zo’n windturbinepark dat meestal buitenaf in de polder wordt gebouwd. De wegen in dergelijke landelijke gebieden zijn veelal niet op zwaar bouwverkeer berekend. 
Wij wonen ook aan zo’n weggetje!
Er moesten enorme heipalen aangevoerd worden, er moesten betonwagens naar toe, er moesten vrachtwagens met puingranulaat naar toe om nota bene de weg ter hoogte van de bouwplaatsen te versterken, er moesten enorm grote hijskranen naartoe gebracht worden en natuurlijk de onderdelen voor de windturbines zelf. 
Er waren afspraken gemaakt met de gemeente dat er een vooropname gemaakt zou worden van de toestand van de woningen langs de weg. Dat is uiteindelijk niet gebeurd; op een dag kwam de bouw ineens opgang. We hebben bij de gemeente aan de bel getrokken, maar er was niemand die luisterde. Nog tijdens de bouw hebben wij geprobeerd op verschillende manieren gehoord te worden, we mochten zelfs op gesprek komen bij de wethouder van Ruimtelijke Ordening. Die ‘kon niets voor ons doen’, zei hij dan. Wij interpreteerden dat als ‘ik wil niks voor u doen want u bent slechts burger uit een buitengebied’.
We hebben de pers aangeschreven, plekje in de Volkskrant ermee gekregen op pagina 2, diverse lokale krantjes over de vloer gehad. Alle belangrijke partijen vertegenwoordigd in de Tweede Kamer gemaild. Als neveneffect ben ik me kapot geschrokken van het niveau van de antwoorden die ik daarvan terugkreeg; vol met taalfouten, totale desinteresse (omdat dit niet in Amsterdam plaatsvond waarschijnlijk), of gewoon helemaal niets. De PvdA leek het wel op te pikken (ze zouden Diederik Samsom langs sturen), maar die hebben het uiteindelijk ook dood laten bloeden.
We hadden een rechtszaak willen beginnen tegen de WEOM omdat we ongeveer €5600 schade hadden opgelopen aan ons huis vanwege trillingen veroorzaakt door het zware bouwverkeer, en alle betrokkenen – inclusief de wethouder- naar elkaar zaten te wijzen over wie de schuldige was. De rechtszaak is uiteindelijk niet doorgegaan. Onze advocaat had ervaren dat de WEOM bereid bleek om alles uit de kast te halen om onze eis voor een schadevergoeding tegen te gaan werken en WEOM had de beschikking over de diensten van een groot advocatenkantoor. Er was de WEOM veel aan gelegen om dergelijke zaken niet te verliezen, anders zouden ze natuurlijk overspoeld worden door claims.
Wij hadden toen nog geen rechtsbijstandverzekering dus wij moesten alles zelf betalen. Dat loopt héél hard op. De advocaat gaf ons het advies om ermee te stoppen omdat het heel veel geld zou gaan kosten, heel lang gaan duren, met bovendien geen zicht was op een voor ons positief resultaat. Hij waarschuwde ons dat het bedrag dat wij aan zijn kantoor kwijt zouden zijn een veelvoud zou worden van het schadebedrag en het zou onzeker zijn of we het ooit terug konden halen, gezien de mentaliteit van de WEOM in dergelijke zaken. Hij adviseerde ons daarom om met de zaak te stoppen. Dat hebben we ook gedaan, ook om onze zielenrust een beetje in orde toe houden, want als iemand willens en wetens je huis kapot maakt en dan zegt “ik weet van niks”, dat vreet aan je. We wilden dit alles achter ons laten.
Waar het mij om gaat in dit verhaal is dat ik uw organisatie wil verzoeken om ook aandacht te besteden aan het voortraject van de realisatie van een windpark, de bouw. Dat de huiseigenaren en bewoners van tevoren op de hoogte zijn van mogelijke schade aan hun huis door trillingen van erg zwaar bouwverkeer en daar hun maatregelen voor kunnen nemen. 
Wij hebben uiteindelijk zelf de schade betaald. Hopelijk leergeld voor anderen!
 

Categorie