Overslaan en naar de inhoud gaan

Directeur Natuur & Milieu Tjerk Wagenaar in Buitenhof!

door Inhoudsbeheer11

Directeur Natuur & Milieu Tjerk Wagenaar in Buitenhof! 

 

Blog 1 * 8 september 2014 - door Rob Rietveld (directeur NLVOW)

 

“Afspraken samen met omwonenden volgens N&M”

 

Zie: https://www.youtube.com/watch?v=nDtlALv_f6c&feature=youtu.be
In dit filmpje beweert Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur en Milieu, dat er afspraken zijn gemaakt met omwonenden over die 1000 extra windturbines  op land van het Energieakkoord.
Hoe zal ik die bewering noemen:  niet waar, een verspreking of toch maar gewoon een leugentje?
Ik hou het op het laatste want Tjerk Wagenaar is te goed ingevoerd om niet te weten dat er juist geen afspraken zijn gemaakt met omwonenden. Dat moet hij weten, want de enige organisatie in Nederland die opkomt voor de belangen van omwonenden – de NLVOW dus – heeft de afgelopen weken luid en duidelijk laten weten dat de gedragscode van de Nederlandse Wind Energie Associatie van nul en generlei waarde is voor omwonenden.  
De NWEA is de brancheorganisatie van de windindustrie en hun voorstellen komen er dus op neer dat de slager niet alleen zijn eigen vlees keurt, maar ook zelf nog eens de keuringseisen opstelt. 
Of zou Tjerk Wagenaar denken dat natuur- en milieuorganisaties kunnen spreken en onderhandelen namens de rest van Nederland?  Dat zijn Natuur en Milieu kan spreken namens alle mensen die naast die 1000 extra turbines van het Energieakkoord komen te wonen?
In dat geval neem ik het woord “leugentje”  terug en ga ik denken aan termen als “zelfoverschatting” of “oogkleppen”.
En nodig ik de heer Wagenaar uit in de door zijn organisatie ondertekende NWEA gedragscode één  passage - één is genoeg - aan te wijzen waar omwonenden echt iets aan hebben. 
Ja, ze mogen meepraten, maar er is geen enkele garantie dat er naar ze geluisterd wordt en ja, de NWEA biedt een bedrag aan om omwonenden en de omgeving te laten delen in de opbrengsten.
Maar reken even mee: voor een moderne turbine van 3 MW vangt één enkele grondeigenaar gemiddeld € 36.000 per jaar, terwijl de NWEA met zuchten en steunen voor diezelfde molen een bedrag van € 3.500 per jaar aanbiedt aan alle omwonenden en voor de gehele omgeving. 
Spiegeltjes en kraaltjes.
En van die fooi gaat dan ook nog eens af wat omwonenden via de Energieheffing bijdragen aan de subsidies voor elke turbine bij hen in de achtertuin.
Daarom kwam de NLVOW met een eigen gedragscode die wel redelijk is, ook voor de windsector.  Zie verder onze website. 
En dat alles weet Tjerk Wagenaar.
Om vervolgens zonder blikken en blozen te roepen dat er een akkoord is met omwonenden. Je moet maar durven!
 

Categorie