Overslaan en naar de inhoud gaan

Wind op land na de verkiezingen 2023

door Inhoudsbeheer12

Op land staat er al genoeg om schade aan leefomgeving en gezondheid te veroorzaken

Wat staat er in de verkiezingsprogramma's en wat vinden de gekozen TweedeKamerleden er van ?

De NLVOW is vooral bezig met de condities voor omwonenden bij windturbines op land. Wij betogen al langer dat de Noordzee inmiddels voldoende planning met Wind op Zee biedt voor 4 maal onze huidige elektriciteitsbehoefte. En dat dus de hinder en omgevingsverstoring door Wind op Land niet meer nodig is. Nog sterker: Wind alleen op Zee zou de aangewezen keuze zijn uit Zorgplicht en voorzorgprincipe.  Maar wat vinden de landelijke politieke partijen daar van in hun verkiezingsprogramma's ? En wat is de inzet van de nieuwe Tweede Kamer  na de verkiezingsuitslag van 22-10-2023 ?

65%van de Tweede Kamer kiest niet voor meer Wind op Land

Nog steeds zal de ruime meerderheid (ca 67%) van de Tweede Kamer Windenergie promoten. De helft (ca. 51%) is voor of niet tegen uitbreiding van Wind op Land. Maar daarvan geeft een belangrijk deel (ca. 19%) duidelijk aan voorkeur te hebben voor uitbreiding op de Noordzee. Dat maakt dat slechts een derde van de Tweede Kamer (ca. 32%) Wind op Land promoot, terwijl een iets grotere groep (ca. 35%) Wind op Zee kiest. Ook een zelfde groep van de leden Tweede Kamer wil helemaal geen windturbines meer (ca. 30%). En dus zou de meerderheid van de Tweede Kamer (ca. 65%) volgens hun verkiezingsprogramma's niet kiezen voor Wind op Land. Dat is een verschuiving in de afgelopen tijd, weg van "Alles is overal nodig". Er valt inderdaad wat te kiezen, bij het bereiken van doelstellingen in energie en milieu. Het is verheugend dat de meerderheid van de Tweede Kamer er volgens voorspelling dus voor kiest om op op land geen onnodige hinder en landschapsverstoring aan de leefomgeving van de burgers toe te voegen. Het is dan wel zaak dat partijen die voorkeur hebben voor Wind op Zee, dat ook volhouden bij keuzes hoe ons nationaal Energieplan moet worden ingevuld.

Op land staat er al genoeg om schade aan leefomgeving en gezondheid te veroorzaken

 

Veel hangt natuurlijk ook af van onderlinge concessies in een regeerakkoord. Hier krijgt alleen de SGP (ca. 3%) de toelichting dat zij voor uitbreiding van Wind op Land zijn, maar daarvan als enige tegen uitbreiding van Wind op Zee.

 

Bestanden

Gegevens in verkiezingsprogramma's gecombineerd met Peilingwijzer

Categorie