Overslaan en naar de inhoud gaan

Weerstand tegen windturbines in EU zichtbaarder

door Inhoudsbeheer13

Op 4 juni vond in Brussel een manifestatie plaats waarbij delegaties uit diverse lidstaten gezamenlijk de weerstand die leeft onder Europese burgers demonstreerden aan het Europees Parlement.

Groepsfoto van vertegenwoordigers van de delegaties uit EU lidstaten

 

Niet alleen in Nederland groeit de weerstand tegen de steeds groter wordende industriële windturbines. Ook in andere Europese landen is dit het geval. Dat heeft mede geleid tot een Frans initiatief, om met delegaties uit een groot aantal EU-landen een manifestatie te organiseren op 4 juni jl. in Brussel om de weerstand onder EU-burgers te demonstreren. De aanwezige delegatie uit Nederland betrof Nederland Wint Stil (NWS), een recent gestart initiatief dat als doel heeft lokale actiegroepen in weerstand tegen industriële windturbines bij woningen de krachten te laten bundelen en op landelijk en Europees niveau deze weerstand zichtbaar en bekend te maken aan zowel bestuurders als het publiek. Voor onze website en nieuwsbrief spraken wij met vertegenwoordiging van NWS. 

Tijdens de manifestatie werd door de delegaties gevraagd om een moratorium. Daarover licht NWS toe “Een ‘pauze’ om grondig en onafhankelijk onderzoek te doen naar de totale impact van industriële windturbines en zonnepanelen op landbouwgrond op de planeet. In de breedste zin. Dus wat is het nettorendement gedurende de levensduur, niet in geld maar in impact op de planeet. Wat richten we aan op andere plaatsen in de wereld waar op zeer vervuilende manier de grondstoffen worden gewonnen voor de elektrificatie van de maatschappij? Wat betekent het voor de lagere en middeninkomens nu energie voor steeds meer mensen welhaast onbetaalbaar wordt?”.

Onder de naam EU Charade verzamelden zo’n 40 mensen zich voor het EU Parlementsgebouw waar op dat moment de verantwoordelijke commissie vergaderde. De argumenten verschillen enorm per land, toch vonden delegaties uit Duitsland, België, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Italië, Nederland, Zweden en Zwitserland elkaar in hun gezamenlijke streven om het Europees Parlement naar een ander, verantwoord energiesysteem te laten komen. 

De noodzaak van een energietransitie wordt door alle delegaties onderschreven. “Maar de manier waarop staat ernstig ter discussie. Het lijkt erop dat een doordacht plan ontbreekt. In grote haast worden besluiten genomen waarvan politici de gevolgen niet overzien. Geld lijkt steeds vaker de drijfveer en de transitie stevent af op een drama voor mens, dier en milieu. Je kunt nog niet over naar alles elektrisch, daar is een spijkerhard stroomnetwerk vooraf voor nodig en dat moet dan eerst gebouwd. Je kunt bij de bakker heel boos worden als het bruinbrood op is en eisen dat je binnen twee minuten toch een vers bruinbrood wilt hebben, maar er is toch echt een baktijd aan vooraf benodigd.” legt NWS uit en vervolgt “In Nederland zien we dat windturbines overal als paddenstoelen uit de grond schieten, of de omwonenden het nu willen of niet. Dat leidt ertoe dat we, op dagen met wind en zon, stroom leveren met geld toe, de stroomprijs is steeds vaker negatief. Dus we subsidiëren windturbines om daarmee vaak stroom op te wekken die we met geld toe moeten exporteren…” 

EU Charade, organisator van de manifestatie, en NWS wezen erop dat RED III (Renewable Energy Directive 3) uit Brussel de regeringen van de EU-lidstaten oproept om haast te maken en daarvoor burgerrechten aan de kant te schuiven. “Sophie Hermans opperde twee keer de tiphoogte als afstand of zelfs nog minder. RED III van de Europese Commissie maakt dit mogelijk. Minder dan 300 meter wordt al gefluisterd. Dan ben je nergens meer veilig en is het gedaan met je rust en woongenot.”

Bestanden