Windturbines zijn een beetje een veeleisend type. Op 100 ha rond 1 windturbine past geen woning en dus ook geen nieuwbouw. Toch bepalen ze door hun zwaaiende hoogte het landschapsbeeld en de nachtrust.
Hoe is het mogelijk dat belangrijke namen in de windbranche iets 180 graden anders aan de man willen brengen dan de feiten ? NLVOW kon met kennis van nu schieten voor open doel. Of is de Noordzee te groot voor hen en hun adviesbureaus ?
Lokale energie is een verhaal van lokale overschotten en tekorten, met daardoor lokale netwerkcongesties. Nu nog moet het elektriciteitssysteem gewoon alle duurzame energie als eerste in de vraag opnemen.
Bij wetenschappelijke twijfel over het al dan niet optreden van voor het leefmilieu schadelijke gevolgen van een plan, moet volgens de EU en de Omgevingswet het voorkeursprincipe toegepast worden.
De RES begon zo mooi, van onderaf bezien of en waar welke duurzame energie een plaats zou kunnen krijgen. Maar provincies en het NPRES willen ze er onnodig aan houden en voegen ongevraagd zelf windplannen toe.
De energietransitie naar minder fossiele brandstof dient op zijn minst het beperken van grondstofverbruik. De ambitie dat dit zo snel mogelijk gerealiseerd zou moeten, veroorzaakt echter op zijn minst dat nieuwe problemen worden verdoezeld.
Als NLVOW worden we veel door omwonenden gevraagd om hen te ondersteunen. Waar mogelijk trachten we hen een richting te wijzen om zich te organiseren en zelf op pad te gaan in de informatie.
Het geluid van de windturbine is algemeen een bron van veel overlast. Daarom ga ik kort in op het ontstaan van het geluid en hoe dat mogelijk (niet) in de regelgeving zou zitten.